LED осветление -- 2W LED крушка Philips -- Впечатления

Публикувано / posted 2010-07-30 в категория / in category: Прегледи, Техника
  
Philips Led крушка 2WКато фен на всякакви технологични джаджи (nerd!) отдавна се канех да си купя и тествам една LED крушка. Навремето, когато излязоха компактните луминисценти крушки (КЛК) веднага им се бях нахвърлил при все, че струваха над 25 марки (вероятно сегашни 40 лева (като се отчете инфлацията)).
Вчера, докато пазарувах в бриколажа за разни ел. чаркалъци случайно минах покрай щанда с крушките и не можах да устоя да не си купя една Philips 2W LED крушка (2е27а502700) за 24,99 лв (!).
На самата опаковка си пише 2W -> 10W, т.е. (би трябвало да) свети като 10W крушка с нажежаема жичка. Цокълът на LED крушката е същия като на нормалните -- просто махате старата, слагате LED-а и това е. Цъкате ключа и… ами… кекава работа. Едно време в казармата имаше дежурно осветление от една крушка, която светеше едвам-едвам нощно време (и се наричаше "педераса" :-)) -- е тази 2W е общо взето същото -- "свети само на себе си" :-). Идеята ми е: в 95% от случаите е напълно безсмислено да купувате такава крушка (дори и да станат много по-евтини след време). Остналите 5% от случаите са:
 • дежурно осветление (например пред вход на блок, което да свети постоянно нощно време и да може човек да види къде е ключалката :-) или дълъг коридор без девиаторни/кръстати ключове, където има опасност човек да се спъне в нещо (например неподредени обувки, както е в нас);
 • осветление в помещение, където много често се гаси/пали лампата. Примерно при нас това е мокрото помещение, където седи кофата за боклука. Всеки път като искаш да хвърлиш нещо пускаш лампата, за да видиш кофата, хвърляш, гасиш и така 50-70 пъти на ден. Бях сглупил там да сложа обикновена КЛК и тя горката даде фира за по-малко от месец. После взех КЛК, която е специално проектирана за често пускане и спиране и тя издържа не повече от 3 месеца. Обикновенни 40-60W крушки издържат там по около месец;
 • нощно осветление за детска стая -- някои деца ги е страх да спят сами в стая на загасена лампа и съответно родителите им оставят слаба крушка пусната по цяла нощ
LED крушките нямат (толкова голям) проблем с намаляването на живота в следствие на честото пускане и съответно издържат практически "вечно", поне според производителите. На опаковката на тази LED крушка пише 20 години живот, а по спецификация мисля че беше 50 000 часа работа, което е 5,7 години непрекъснато включена.
Основният им проблем, поне за мен, който до някаква степен беше (и донякъде все още е) валиден и за КЛК-тата е ниската "мощност" на една крушка в комбинация с наличните осветителни тела, който са проектирани за крушки с нажежаема жичка. Например: имате хол 20 квадрата, който си има осветително тяло и досега сте били със 5х60 ватови крушки с нажежаема жичка. Решавате да ги смените с нещо по-икономично и пробвате с LED, обаче най-мощният LED наличен в БГ е 4-5W и свети като 25-30W обикновена крушка, т.е. ще ви трябва осветително тяло с поне 10 крушки, а такова просто НЯМА (поне аз не намерих никъде). Е, разбира се, съществува вариант да сложите две осветителни тела с по 5 крушки, но не само, че ще се наложи да къртите мазилката на тавана, за да прокарвате допълнителни кабели, ами и от чисто естетическа точка как си представяте да сложите две такива педерастии на таван 20кв? :-)

LED осветление -- 2W LED крушка Philips -- Впечатления
Като фен на всякакви технологични джаджи (nerd!) отдавна се канех да си купя и тествам една LED крушка. Навремето, когато излязоха компактните луминисценти крушки (КЛК) веднага им се бях нахвърлил при все, че струваха над 25 марки (вероятно сегашни 40 лева (като се отчете инфлацията)).Вчера, докато пазарувах в бриколажа за разни ел. чаркалъци случайно минах покрай щанда с крушките и не можах да устоя да не си купя една Philips 2W LED крушка (2е27а502700) за 24,99 лв (!).

На самата опаковка си пише 2W -> 10W, т.е. (би трябвало да) свети като 10W крушка с нажежаема жичка. Цокълът на LED крушката е същия като на нормалните -- просто махате старата, слагате LED-а и това е. Цъкате ключа и… ами… кекава работа. Едно време в казармата имаше дежурно осветление от една крушка, която светеше едвам-едвам нощно време -- е тази 2W е общо взето същото -- "свети само на себе си" :-). Идеята ми е: в 95% от случаите е напълно безсмислено да купувате такава крушка (дори и да станат много по-евтини след време). Остналите 5% от случаите са:
дежурно осветление (например пред вход на блок, което да свети постоянно нощно време и да може човек да види къде е ключалката :-) или дълъг коридор без девиаторни/кръстати ключове, където има опасност човек да се спъне в нещо (например забутани обучки, както е в нас);осветление в помещение, където много често се гаси/пали лампата. Примерно при нас това е мокрото помещение, където седи кофата за боклука. Всеки път като искаш да хвърлиш нещо пускаш лампата, за да видиш кофата, хвърляш, гасиш и така 50-70 пъти на ден. Бях сглупил там да сложа обикновена КЛК и тя горката даде фира за по-малко от месец. После взех КЛК, която е специално проектирана за често пускане и спиране и тя издържа не повече от 3 месеца. Обикновенни 40-60W крушки издържат там по около месец;нощно осветление за детска стая -- някои деца ги е страх да спят сами в стая на загасена лампа и съответно родителите им оставят слаба крушка пусната по цяла нощ
LED крушките нямат (толкова голям) проблем с намаляването на живота в следствие на честото пускане и съответно издържат практически "вечно", поне според производителите. На опаковката на тази LED крушка пише 20 години живот, а по спецификация мисля че беше 50 000 часа работа, което е 5,7 години непрекъснато включена.
Основният им проблем, поне за мен, който до някаква степен беше (и донякъде все още е) валиден и за КЛК-тата е ниската "мощност" на една крушка в комбинация с наличните осветителни тела, който са проектирани за крушки с нажежаема жичка. Например: имате хол 20 квадрата, който си има осветително тяло и досега сте били със 5х60 ватови крушки с нажежаема жичка. Решавате да ги смените с нещо по-икономично и пробвате с LED, обаче най-мощният LED наличен в БГ е 4-5W и свети като 25-30W обикновена крушка, т.е. ще ви трябва осветително тяло с поне 10 крушки, а такова просто НЯМА (поне аз не намерих никъде). Е, разбира се, съществува вариант да сложите две осветителни тела с по 5 крушки, но не само, че ще се наложи да къртите мазилката на тавана, за да прокарвате допълнителни кабели, ами и от чисто естетическа точка как си представяте да сложите две презасукани осветителни тела на таван 20кв? :-)

Опитвайки се да разреша точно този проблем с липсата на адекватно осветително тяло пригодено за КЛК-та навремето отделих немалко време, за да си направя осветително тяло собствено производство.

Докато търсех спецификации за крушката на Philips попаднах на един Press release на Philips, че през 4-тото тримесечие щели да пуска 8W LED крушка, която да бъде директен заместител на 60 ватова крушка с нажежаема жичка. На друг сайт прочетох, че се очаква да струва към 40 долара… Как да не ги напсува човек…

Ето и данни от изпитания на тази LED крушка (сравнена с други led-ове).


6 Responses to “LED осветление -- 2W LED крушка Philips -- Впечатления”

 1. Fil says:

  и аз ги гледах тези, ама точно защото заподозрях как ще мъждука не си взех. Иначе един пич от МЕИ-то прави LED крушки (http://www.ledosvetlenie.dir.bg/_wm/contacts/?df=10), които ползвам и съм доволен, макар тази, която би трябвало да свети като 60 ватова прилича повече на 25-40. А също се каня да пробвам тези:
  http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.27585
  http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.42733

 2. Огнян says:

  Явно ще трябва да изчакаме поне още година докато цените започнат да стават по-смислени. $36.81 за http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.27585 ми се струва брутализъм и най-вероятно само хора като мен и теб от "любов" към технологията биха си взели такава крушка. Цените на агента от МЕИ също са брутални и засега бих се въздържал да взема от него (освен да му предложа бартер крушки срещу направа на читав сайт (от който очевидно има нужда) :-) )

 3. Плод&зеленчук says:

  Много съм ти благодарен за връзката към "Амбиенте".

 4. Огнян says:

  @Плод&зеленчук
  Ооопс, много се извинявам. Въобще не съобразих каква ще я свърши гугъл с такъв линк…
  Коригирам веднага.
  [корекция 10 мин по-късно]
  Ох, още се смея какво може да се е получило… Да не се довлекоха маса народ по тези ключови думи? :-)))
  Извинявам се пак.

 5. Така е, този вид LED крушки, нямат проблем с намаляването на живота в следствие на честото пускане и съответно издържат практически "вечно", поне според производителите. На опаковката на тази LED крушка пише 20 години живот, а по спецификация мисля че беше 50 000 часа работа, както и вие го пишете и ако наистина е така, то парите си струват и ще ни се върнат многократно, да не говорим з апо ниските сметки,които ще плащаме.За жалост в България все още не се ползват така масово и макар да са забранени обикновенните крушки пак се намират да се купят.

 6. GM says:

  Дали вече има качесвени ЛЕД крушки с топла бяла светлина с еквивалент от поне 60W -- гледам на хартия има, но някой да е проверил и да е доволен?
  10х

Leave a Reply

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image