Archive for 2011

Най-добрата подложка за мишка

December 9th, 2011   

Накратко: през годините съм изпробвал десетки и десетки различни подложки за мишка. Наскоро попаднах на модел, който е по-добър от всички с които съм работил досега. Марката е Hama, моделът се води Laser mouse "Fruit" mousepad, струва смешните 3,19 лева в Технополис, можете да го намерите също така и във фирма Вали. Има го с картинка на лимон или ягода.

Подробно:

Ако имате кофти подложка не само, че ежедневно ще се дразните от неудобната работа с нея, но може да си докарате сериозни здравословни проблеми. Особено уязвими в това отношения са децата, които прекарват дълги часове, играейки на компютъра -- там натоварванията не само, че са много по-интензивни, но има и допълнителен проблем, че са непрекъснати за продължителен период от време. Много хора правят грешката да си купят хубава / скъпа мишка и да я използват с лайняна рекламна подложка за мишка, която се мести, "прескача" и протрива. Това е все едно да си купиш ферари и да го караш по черен път с коловози.

Години наред предпочитах платнените подложки с дебела гумирана основа. Причините за това бяха:

  • създават усещане за мекота и плавност;
  • лятно време попиват потта и го няма това хлъзгане, което се получава с обикновените "лъскави" падове, когато се понамокрят;
  • заради гумираната основа прилепват добре за бюрото и не се местят с мишката при по-резки движения.
  • работят добре със всякакви оптични мишки, включително и лазерни (за разлика от "лъскавите", които нерядко създават проблеми).
Преди около година вярната ми Logitech MX600 започна да дава проблеми в единия от бутоните и се наложи да я пенсионирам. Тъй като тогава не успях да намеря безжична мишка, която да ми харесва се наложи да си купя, уж като временно решение, една RX1500. Оказа се обаче, че имам сериозен проблем -- крачетата и не бяха толкова гладки като на предишната и съответно имаше доста по-голямо съпротивление на движение при работа с платнена подложка. Известно време се мъчих да работя  така, но не извържах особено дълго, защото айде работата -- как да е, но от дъжд на вятър играя на игри и там проблемът се оказа много сериозен -- след около час игра ръката ми се изморяваше до степен да ми трябва да почина поне 10-15 минути. Оттам се започна една епопея с изпробване на всякакви подложки -- като се почне с всичките рекламни, които намерих из къщи и се стигне до (more…)

PHP: Алгоритъм за проверка на Единен идентификационен код (ЕИК) на фирма – БУЛСТАТ

December 4th, 2011   

Покрай суперсекретния ми И публичен мега--мегаломански проект ми трябваше да валидирам ЕИК номера на фирми. Питах чичо Гугъл да ми каже къде мога да намеря PHP реализация, но за моя голяма изненада се оказа, че точно за PHP няма (или поне аз не успях да намеря, но не съм се ровил след 1-ва страница). В най-добрите традиции на синдрома NIH написах един клас за проверка за валидност. Надявам се да е полезен на някой и да му спести време.

Важна забележка: тестван е само с 9-цифрови ЕИК, защото не можах да намеря примери за 13-цифрени, така че ако ще го използвате с такива е необходимо да проверите дали работи ОК с тях.

 

Истинският завет на Steve Jobs

November 28th, 2011   

Едно време по BBS-ите имаше разкошен флейм на тема "Кой програмен език е по-добър: C или Pascal". Както се полага: точеше се с месеци, (някой от) участниците се пенявеха като бесни кучета, разменяха се обиди и т.н., т.е. всичко беше КАКТО СИ ТРЕБЕ™. :-)

В днешно време се е заформил подобен флейм на тема Apple срещу всички останали и както се полага е не по-малко безсмислен и не по-малко разгорещен.

Точно нещата бяха поутихнали и излезе биографията на Джобс и се започна с нова сила -- какъв гений бил, какъв талант, какво чудо.

Понякога, от чисто спортен или развлекателен интерес се изкушавам да се включа във флейма, но за съжаления забелязвам, че противниците не са достатъчно добре подготвени -- назубкали са новоизлезлия "Ябълков коран", запомнили са нещо от някое видео в Youtube  и общо взето е това. Обикновено мерака за спор ми минава, като им кажа:

--- Да, iPhone и iPad са много добри продукти, но за съжаление, вероятно ще ги сполети съдбата на Apple II.

--- Какво е Apple II?!?! --- питат ме учудено и със съмнение, че нещо ги бъзикам.

Помислям си: WTF?!?! Не знаете какво е Apple II?! Какви fanboys сте, ако не знаете това… Всъщност, препинателните знаци след WTF не изразяват достатъчно емоцията и възмущението ми. Това е такъв WTF, ама такъв WTF, че направо ми идва да се обадя на моя приятел Джони и да му кажа: "Джони, Ше ти *** ******* лелина! Какви са тия недоподготвени apple талибанчета, които си ми изпратил? Дори и за един flame не стават…" :-)

Шегата настрана: от целият потоп от информация за Джобс и Apple преди време попаднах на следващото клипче, което, поне за себе си, съм приел като за най-ценното от него. Заснето е по времето, когато Джобс се връща в Apple:

 

 

Как се възпитава малко момче в днешно време?

October 27th, 2011   

По действителен случай. No shit.

Един бивш колега разказва как успял да накара сина си да си пише домашните:

"Пробвах с увещаване -- нищо. Пробвах с наказания -- пак нямаше резултат. Накрая го спуках от бой… … на Starcraft 2 и го заплаших, че повече няма да игрем заедно на Wordl Of Warcraft и да видиш как сега домашните са му готови още в ранния следобед."

 

 

Алергия от реклами

October 21st, 2011   

Гледайки и слушайки все повечето и по-досадни и натрапчиви реклами си мисля (освен "WTF?"): дали само аз съм развил тотална алергия към реклами или е масово?

(алергията ми се изразява в изпитването на силно чувство на  отвращение и досада в резултат на което веднага сменям канала / радиото / ban-вам сайта).

Некоректен телевизионен сервиз в Люлин, блок 033

October 14th, 2011   

Наложи ми се да дам за ремонт един стар CRT телевизор Самсунг. Чрез Google намерих един в Люлин, блок 033 "Цезар електроникс", който ми беше относително удобен (т.е. не трябва да се минава през центъра). Когато приемаха телевизора всичко изглеждаше ОК, без излишни приказки се разбрахме с човека да го погледнат и да се обадят да кажат колко ще струва ремонта. За съжаление, се оказаха некоректни:

  • не се обадиха да кажат колко ще струва ремонта, а направо го направиха. Идеята на това обаждане беше, че ако ще струва прекалено много (както и стана) да им кажа да не правят нищо, а да си взема разваления телевизор и да го дам за рециклиране.
  • не се обадиха да кажат, че е готов, а чакаха аз да им звънна;
  • не издават касова бележка;
  • специално го бях изчистил, като го носех, за да не се омажа целия, а ми се връща целия в прах, т.е. ако примерно отидете след работа да си приберете телевизора ще е добре да си носите парцал или работни дрехи;
  • когато отидох да го вземам и спокойно им обясних, че горепосочените неща не са най-добрия начин да се прави бизнес се почна едно мажене: били ми звъняли и то неколкократно, ма то всъщност ремонта бил много евтин, ама какво толкова и т.н.
В интерес на истината, след цялата разправия ми предложиха да си демонтирали техните части и да ми го върнат  и да не плащам нищо.
Вие си преценете дали да си давате техниката там.

Продължаващи нарушения на конституцията

October 5th, 2011   

Това е Конституцията на Ребуплика България. Днес отделих няколко минути и я прочетох отново. Ето списък на членовете от нея, които са нарушени и коментар за нарушението от моя гледна точка:

Чл. 4.
(1) Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната.

България определено не е правова държава. Точно обратното -- царят хаос, самоуправство и беззаконие.


(2) Република България гарантира живота, достойнството и правата на личността и създава условия за свободно развитие на човека и на гражданското общество.

Дори и живота не гарантира (убити на пътя от джигините, момчето в Катуница, професора в Захарна фабрика…), а какво остава за дойствойнството и правата…

Чл. 6.
(2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат (more…)

Специалното издание на iPhone 5 за БГ

September 29th, 2011   

В знак на солидарност с циганското малцинство в България, Apple обявиха, че ще пуснат специално издание на iPhone 5, специално за тях, което ще се казва iHafte.

Senior PHP Developer's Skillset

August 2nd, 2011   

Преди около 2 години бях направил долната схема, която представя един от възможните комплекти необходими познания, за да може един PHP developer  да бъде класифициран като "Senior". Включва само базови неща, един пълен осъвременен набор би включвал и няколко различни framework-а / системи като например Zend framework, Cake, Simphony, WordPress и т.н.

Вчера случайно попанах на нея и ще използвам случая специално да поздравя PHP екипа на TRS: Пичове, спрете за  5 секунди да се мислите за господ, прегледайте схемата и вземете да учите и отмятате едно по едно. Със сегашното си поведение се излагате и пред колегите си, и пред клиентите си…

Отделно, надявам се схемата да е полезна на начинаещите PHP developer-и, които тепърва навлизат и искат след време да станат "Senior".

Размерът на "балоните" съответства грубо на размера на знанията и колко време отнема да се научат на "достатъчно ниво". Примерно ако PHP балона е 20 пъти по-голям от CSS балона, това означава, че ще е необходимо 20 пъти повече време да се отдели на PHP.

(click за пълен размер)

Дзън

July 17th, 2011   

На кръстовището на Сливница и Панчо Владигеров преди няма и половин час (клик за пълен размер):