Кръводаряване -- нова информация

Публикувано / posted 2014-02-25 в категория / in category: Други
  

Мина доста време откакто написах предишната публикация за това как да дарим кръв и някои неща са се попроменили, затова накратко ще опиша актуалните стъпки:

 1. Ето тук можете да намерите отговори на най-често задаваните въпроси.
 2. В деня на кръводаряването преди да отидете закусете нормално. Не е добре да отивате на гладно.
 3. Носете си личната карта -- ще ви я искат.
 4. Носете си химикалка, защото ще ви трябва за попълването на бланката (а там няма да има). Най-добре вземете някаква евтина и я оставете там на тръгване, за да могат хората, които не си носят да попълнят.
 5. Входът е откъм улица "Клокотница". Най-долу на публикацията ще сложа карта. Поне събота/неделя имаше предостатъчно места за паркиране. Има табела "Кръводаряване" която да ви покаже откъде да влезете във вътрешния двор.
 6. Отвън на улицата има цигани, които предлагат да дадат кръв срещу заплащане. Не им се шашкайте, не са нахални.
 7. Като влезете във входа се завива налявонадясно и веднага вдясно има стая с 2 компютъра. Там си давате личните карти. Необходими са, за да провери в системата кога последно сте давали кръв и дали не ви е забранено да сте кръводарител. Разпечатват ви една бланка, която трябва да попълните. На нея освен името трябва да отговорите и на въпроси, дали сте боледували от определени болести. Ако дарявате за близък трябва да му знаете имената, ЕГН и в коя болница и отделение ще го оперират.
 8. Като приключите с бланката влизате навътре в края на коридора. Там първо ви извикват в един кабинет, където ви боцват пръста и вземат няколко капки кръв за определяне на кръвната група и хемоглобина.
 9. След това се отива в друг кабинет, където ви мерят кръвното. Ще е необходимо да ви поставят апарата на ръката и затова е добре да сте облечени по начин, който е лесен за разсъбличане до гола до рамото ръка. Примерно отдолу с тениска, а отгоре с някакъв пуловер/блуза. Ако искате да можете да си проверите изследванията на кръвта през сайта -- тук ще трябва да си поискате да ви дадат бланка за декларация за това.
 10. След това се връщате в чакалнята и чакате да ви извикат.
 11. Като ви извикат по име (а те наистина викат отвътре без да излизат, т.е. ще трябва да се ослушвате) влизате, закачате си на закачалката свалените дрехи, вземате си личните вещи -- портфейл, телефон, ключове и т.н. и влизате при леглата.
 12. Вземат ви личната карта и декларацията (ите). Казват ви на кое легло да легнете и ви включват в системата.
 13. Докато трае процеса трябва да стискате и отпускате юмрук. Те ще ви обяснят.
 14. Цялата процедура отнема десетина минути.
 15. Накрая ви изключват от системата, правят ви една лека превръзка на ръката и сте готови. Не трябва да сваляте превръзката поне два часа.
 16. Дават ви служебната бележка за отпуск и едно пликче с шоколад, кроасан, ядки, кола и т.н. Ако сте попълнили декларация, че искате да си проверите изследванията през интернет ви дават и едно талонче с номер.
 17. Това е.

 

Ето някои нови снимки:

Информационна брошура, която ми дадоха да си чета, докато лежах:

1broshura

 

Служебна бележка за отпуск:

2sluv

 

Талон за проверка на резултатите от изследванията по интернет:

3talon

 

Списък с нещата в пликчето:

4sydyrva

 

Някаква картичка (която ако не знаеш откъде идва не можеш да разбереш за какво става дума)

5wizitka

 

Карта откъде се влиза:

6karta

 

 


Leave a Reply

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image