Безполезното злато

Публикувано / posted 2010-02-03 в категория / in category: Други
  

gold_10g2Тези дни един познат ми се оплака от следното: Преди време му били платили някакъв проект и с цялата си "мъдрост" взел, че с парите си купил 100 грама злато (кюлче(та)). Показал го на жена си, на баща си и майка си, порадвали му се, прибрал го. Тия дни гледал по новините, че златото било скочило и решил да провери, аджеба, това неговото злато за колко може да го продаде. Потърсил в интернет и открил няколко фирми, които изкупуват, но му били предложили някакви безумно ниски цени (приблизително 60%). Първоначално решил, че е попаднал на някакви мошеници и решил да провери по заложните къщи колко пари дават, но там положението било още по-зле (~1/3 от текущата продажна цена). В момента продължавал да търси и да разпитва къде могат да му го изкупят на причлична цена…

Преди около година и аз като него се бях поопаричил в един момент и мислех да купя от ПИБ 20 грама кюлче, но вместо това взех, че направих ъпгрейд на машината и по случайност се "спасих" от "набутване".

Сега се чудя: наистина ли цялата тази работа със златото е такъв булшит -- да няма кой да ти го изкупи на цена близка до тази на която ти го продават?!


15 Responses to “Безполезното злато”

 1. Ако не се лъжа съм виждал кюлчета на UBS със инвестиционна стойност и сертификат…Даже май ги раздаваха като награди от една томбола на \

 2. …на "Пикадили".

  Тая анти-спам работа ми обърква коментарите… :)

 3. Огнян says:

  @Димитър
  Да, за тези кюлчета става дума. Първа инвестиционна предлага точно на UBS. Проблемът е, че никой не ги изкупува след това на смислена цена.
  А за проблема с отрязването на коментарите: какво точно беше написал след "томбола на ". Кавичка или апостроф? Отдавна се опитвам да хвана откъде идва този проблем.

 4. Инвестирането в злато не е безмислено, само че трябва да натрупаш по-реални количества на цена близка дори колкото борсата в дадения момент. В последтсвие ако цената е скочила и решиш да се облагодетелстваш от печалбата, то трябва да намериш посредник-професионалист, това в БГ трудно ще стане. Ако разчиташ на продажба през случайни сайтове в интернет или още по-зле в заложни къщи -- отвсякъде си прецакан.

 5. Бях написал целия коментар, само че, ако сбъркаш кода се отрязва някаква част от коментара и се замества с "/", а аз не го видях и публикувах орязания коментар.Явно защита срещу налучкване на кода.
  А за златото, не трябва ли да стои в банката, на нещо като влог, като през това време обезпечава авоарите на банката в злато…Мислех, че това е идеята, а след това си прибираш лихвата и евентуално себестойността на кюлчето по курс за деня. Вярно, че съм учил в икономическа гимназия ама бягах редовно от часове и не съм много сигурен как седят нещата. :)

 6. Огнян says:

  @Димитър
  Да, captcha-та правеше проблема, когато се сбърка кода и едновременно с това има кавичка в коментара…
  Добре, че в твоя коментар беше очевидно какво си написал и успях да изтествам нещата и да видя как се получава проблема. Мерси за коментара и кавичките в него :-). Този проблем ми опъваше нервите от доста време. Ще пия една бира за твое здраве :-)
  За златото: ами това с обезпечението на авоарите, честно казано, не знам дали е актуално (или аз не съм разбрал нещо). Може би имаш впредвид едно време, когато парите в обръщение са били обезпечени със злато?
  Идеята на моя познат (а и моята, когато я имах) не е точно да инвестира с цел очакване цената да се покачи. По-скоро е "бели пари за черни дни" в случай на армагедон :-) (инфлация, тежка икономическа криза и т.н.).

 7. Домейна на фирмата е сбъркан, когато е купуван, а т.к. вече има стаж няма да се сменя.

 8. Огнян says:

  @счетоводни услуги
  Като човек работещ в областта на web определено ще ви препоръчам да си регистрирате и правилния домейн, местите сайта там, а на стария грешен да се сложи един permanent redirect.
  И без това Page Rank-a е само 1, а и той ще се вдигне след време и на новия…
  Просто в момента се излагате като кифладжии с този сгрешен домейн. Излиза все едно, че ви се свидят 13 лева за нов домейн. Не го казвам това с цел да ви засегна, точно обратното -- с цел да ви помогна.

 9. @Огнян
  Разбирам много добре какво имаш предвид, аз също съм в областта на уеб и с удоволствие бих го изкоментирала с теб, но мястото му не е тук ;), ще кажа само, че когато предлагаш нещо другата страна също трябва да е съгласна с предложението ти.

 10. Огнян says:

  @Счет.усл.
  Да, прав си, че мястото за такава дискусия не е тук.

 11. счетоводни услуги says:

  @Огнян
  А мога ли да попитам защо ми махна златния коментар?

 12. Огнян says:

  Е, колега, точно тука ли намери да правиш спам за реклама на клиент и то бъгав? :-)

 13. Огнян says:

  А и като гледам -- добре си се постарал с линк building-a, едва ли един nofollow линк от малко посещаван блог е толкова важен…
  BTW, за англоезични сайтове link building правиш ли? Отговори на email pls: bankov -at- ikratko dott com

 14. счт.усл. без име says:

  Искренни извинения, ако коментарът ми не е бил подходящ за темата и е взет за спам, не ми трябва екстърнал-нофолол, беше лично мнение -- няма да се повтори.

 15. най близкото място където изкупуват кюлчета е виена

Leave a Reply

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image