Archive for 2012

LED пробив

December 30th, 2012   

ledОтпреди няколко дни е новината, че фирмата Cree е разработила LED "крушка" с възможност за 200 лумена за ват, което на практика означава, че едно тяло като това свети по-добре от 100 ватова крушка с нажежаема жичка. В момента имали произведени пилотни серии и скоро се очаква да започне масовото производство. В интерес на истината тези тела не са подходящи да си ги сложите в стаята. Тяхното предназначение е по-скоро за външно осветление, но и това не е никак малко, защото с тях може да се постигне икономия на електроенергия от 2 до 10 пъти спрямо сегашните халогенни/живачни/натриеви "крушки".

В бъдеще можем да очакваме и "цивилни" варианти, които да са подходящи за употреба в дома.

Като се има предвид, че наскоро имаше новина и за голям пробив при соларните батерии, сега остана последния елемент от светата троица на еко технологиите, който да има нужда от усъвършенстване -- батериите. Дано скоро да успеят да направят евтина батерия, която да се зарежда бързо и с добро КПД и ще сме готови да преминем поне за осветлението на "собствено захранване" :-).

 

Андроид талибанлизъм в действие

December 19th, 2012   

Следвайки най-добрите традиции на тютюневите компании и техния подход "Зарибете ги, докато са млади":

IMG_1803

… се погрижих племенничето още отсега да е правоверен :-)

Run 2 Skype

December 15th, 2012   

run 2 skypeThis is simple tutorial how to run 2 skypes at the same time.

Many people have one "work" account and one "personal" account and they need to run two Skypes simultaneously. Luckily there is easy solution for that:

For Windows: Create new shortcut for Skype on your desktop, right-click on it and press Properties. On "Shortcut" tab in the "Target" field you will see something like  "C:\Program Files (x86)\Skype\Phone\Skype.exe". Click after closing quote and add a space and /secondary so it looks like:  "C:\Program Files (x86)\Skype\Phone\Skype.exe" /secondary. Press OK and now you can start your second Skype with this shortcut.

For Linux: you just need to create new "shortcut" on your desktop for skype and then edit it so command looks like: skype --dbpath=~/.Skype_User2 --secondary

where .Skype_User2 will be the directory for your new skype profile.

Проверка на правописа в WordPress на български

December 14th, 2012   

bg-spОтдавна се канех да отделя време и да подкарам проверката на правописа в WordPress, за да не се излагам като кифладжия с елементарни правописни грешки в настоящния блог. Преди време се бях опитвал, но се оказа, че не е работа за 2 минути, защото както и при много други подобни Open Source продукти и тук ситуацията е донякъде "Много баби -- хилаво дете", т.е. прекалено много хора са мазали по кода и накрая нещата не работят :-).

Подкарването на проверката на правописа не е от най-простите неща, но в същото време не е и сложна -- просто изисква малко време и спазване на няколко прости стъпки. Ще е необдходимо да знаете какво е и как се използва FTP и текстов редактор (обикновен, не Word). (more…)

Нов кон

December 3rd, 2012   

Fractal Design DEFINE R4 Black Pearl

Човек и добре да живее идва един момент, когато трябва да upgrade-не PC-то си. Доста дълго отлагах този момент, защото въобще не ми се занимаваше с цялата разправия по инсталция на нова ОС и shift down на всички машини (старата да стане dev сървър, стария dev сървър да отиде за баща ми и т.н.). Специално си погледнах гаранционната карта на настоящата машина и се оказа, че са минали повече от 4 години от времето, когато съм я купувал, т.е. пресрочил съм над 2 пъти обичайното време за ъпгрейд.

Доста време се чудех дали да си купя лаптоп или "нормално" ПеЦе. По принцип не съм фен на лаптопите (лайнатопите ;-) ) за по-продължителна работа, защото не само, че водят до минимум 15% по-ниска продуктивност, ами допринасят за развитието и на сериозни здравословни проблеми (като този, този и този (като за начало). Нормалните компютри също водят до тях, но с в пъти по-малка вероятност). Има и втори важен фактор -- на мен просто не ми е необходим мобилен компютър -- аз си "копам" 95% от времето стационарно. Има и трети важен фактор -- цената. Ако ще upgrade–вам ми трябва наистина бърза машина (1. Заради Eclipse + ADT + голям проект; 2. За да не се налага на го правя пак в близките поне 2 год), а се оказва, че такива лаптопи струват над 2к и то без докинг станцията. Отделно от това се оказва, че напоследък качеството на изработка на лаптопите е паднало драстично и колкото и модели да разглеждах ми се струваха доста афив…

В крайна смека здравия разум надделя и вси взех следния нов работен кон: (more…)

Nexus 7 дойде най-накрая и в България

October 6th, 2012   

Ако сте се изкушавали да си купите таблет, но не сте били сигурни кой да изберете вече имате решение. От няколко дни Nexus 7 може да се купи и в БГ (на нормална цена (499 лева)). Като човек, който се занимава с програмиране за Андроид от две години, а също и защото не малко таблети минаха през ръцете (макар и за кратко) ви съветвам да изберете него, защото:

  • най-удобен е за четене -- съчетанието от лекота (само 350 грама), хубав екран 7″ и издържливостта на батерията го правят идеален за четене на книги и непретенциозно броузване;
  • най-добро съотношение цена/качество и цена/производителност. По бърз таблет не съм виждал на живо. Изключително пъргав и responsive;
  • тъй като е от Google (поне маркетингово) получава винаги първи най-новите версии на Андроид;
  • пълен набор от "екстри" GPS, компас, жироскоп, NFC и т.н. Май не се сещам за таблет под 1000 лева , който да предлага същите неща (в интерес на истината няма 3G, но това за 80-90% от потребителите не е никак важно).

Най-добрата цена, която успях да открия е в tablet.bg. Съветвам ви да си го купите в комплект с калъф, защото иначе ще трябва доста да го пазите (това не специфично само за този таблет, а за всички. Без калъф просто постоянно трябва да внимавате къде ги оставяте , дали няма да се хлъзне или издраска и т.н.). По принцип е добре да изберете калъф, който може да служи и за стойка, но поне за момента не намирам такива в БГ.

Не че искам да ви убивам ентусиазма, но държа да ви предупредя: поне според мен всичките тия таблети (не само андроидските, но и iPad) са малко безсмислена история. Моят го използвам почти единствено покрай програмирането ми за Андроид и нерядко се случва със седмици да си стои бюрото ми включен към компютъра, без да го ползвам за нещо друго. Отделно от работата единственото смислено приложение, което съм открил е, че е перфектен за четене на книги, но напоследък нямам време за това.

 

Вече съм истински Андрид програмист

September 28th, 2012   

Хванете което и да е дете от улицата и го питайте: "Какво е истински герой?" и то ще ви отговори:

"Емиии, таковата, истинският герой трябва да е силен, балансиран и да има яки item-и"

:-)…

… та и аз така. След като го докарах на сила и баланс ми липсваха само нужните item-и, за да минавам за Истински Андроид програмист™, но ето, че вече и тази работа свърших и си имам андроид mini collectibles. Това в ляво се води Standard green, а това в дясно -- Greeneon. Реално погледнато само Standard green можете да си го изберете, за другите просто поръчвате така наречения "blind pick" и каквото ви се падне -- такова. Първоначално малко се разочаровах като видях, че ми се е паднало Greeneon, защото има къде-къде по-готини, но после видях, че на него, за разлика от на другите, му се маха главата:

… т.е можете да си дрържите разни неща в него. Very neat. Ама какво да си държим там?! НЕкои хора проявяват липса на въображение и си слагат в него желирани бонбонки (Jelly Bean), но като се има предвид фройдистката форма на малките копеленца мисля, че (more…)

Гъбка

September 2nd, 2012   

(клик за пълен размер)

 

Замразените цени и зелника

August 12th, 2012   

От миналата седмица е новината, че министър Найденов се бил договорил с някои вериги хипермаркети да замразят цените на 10 основни продукта за 3 месеца.

Надигна се вой, че това било непазарно; че било насочено срещу български производители; че сме щяли да си платим с лихвите и т.н.

Сметам дека искам да изкажа некои съображения:

В САЩ  хипермаркетите работят с 2-3% надценка и просто не могат да си позволят повече, защото пазарът ще ги изхвърли, но въпреки товаса на печалба.

В България хипермаркетите работят с 20-30% надценка, за някои стоки стига дори до 50%.

В тази светлина поне на мен ми изглежда, че това "замразяване" за три месеца е просто рекламен ход: от една страна Найденов си прави популистки ПР ("Вижте ме как мисля за народа и го спасявам от увеличение на цените"), от друга страна включилите се хипермаркети си направиха безплатна реклама. Ако цените се вдигнат, те ще (more…)

Гаджета ли сте?

August 8th, 2012   

Имам един спомен от времето, когато точно се бяхме уволнили от казармата и един от приятелите излизаше редовно с една разкошна девойка. Бях го срещнал веднъж и го бях питал: "Гаджета ли сте вече?" и той ми беше отговорил "Ми не съвсем, още не сме се ебали".

Онзи ден един приятел ми разправя случка с неговия по-малък брат, който е на 20. Пичът повече от месец водел някаква мадама вкъщи и се поебвали както си пише по дебелите книги. Една сутрин моят приятел закусвал, а брат му точно изпратил мадамата и влязъл в кухнята щастливо нахилен до уши. Моят човек го попитал:

--- Абе, брат ми, какво толкова си се зарадвал?

--- С Дани вече сме гаджета --- отговорил пича.

--- Какво, по дяволите, имаш предвид под *вече* сте гаджета?! Това досега какво беше?!

--- Еми досега нищо не беше, но сега я питах "Гаджета ли сме вече?" и тя каза "Да".