Цените на имотите -- "реална" статистика

Публикувано / posted 2008-06-21 в категория / in category: Други
  

graph_1112.jpg

[редакция 01.09.2008] По нова статистика можете да видите тук.

Този пост представя статистики събрани от imoti.net за цените на апартаменти в различни квартали на София + някои курорти.

Предистория: допреди няколко месеца бях потенциален купувач на апартамент. Редовно преглеждах imoti.net и зяпах обявя след обява. Това, което ме дразнеше много е, че сайта не предоставяше графики за цените по квартали. Единствено на челната страница имаше две миниатюрни графики -- "Продажби, София, всички райони" и "Наеми, София, всички райони". Вероятно ще се намерят хора, на които тези графики вършат някаква работа, но за мен бяха абсолютно безполезни. В един момент реших да си направя harvester, който да събира цените и другите параметри от imoti.net и да ми генерира графики по квартали и въобще за всякакви специфични search-ове, каквито ме интересуват. За около една седмица успях да спретна системка базирана на PHP, MySQL, Tangra Framework for PHP и JPGraph.

Вече се посъбраха данни и реших да ги споделя с хората, които евентуално биха се заинтересували.

За права за препечатване и/или използване на графиките моля вижте края на постинга.

Параметри на търсенето:

  • 3 стаен апартамент
  • ЕПК / Тухла
  • по-малко от 200 кв/м

По Y -- цени в евро

По X -- време (дата)

Люлин (~1100 оферти)

liulin.png

Овча купел (~500 оферти)

ok.png

Витоша (~940 оферти)

witosha.png

Лагера (~250 оферти)

lagera.png

Изток (~133 оферти)

iztok.png

За курорти

Параметри на търсенето:

  • двустаен

Слънчев бряг (~530 оферти)

slynchew.png

Златни пясъци (~50 оферти)

zlatni.png

Банско (~440 оферти)

bansko.png

Няколко коментара:

  • графиките са базирани на базата на оферите в imoti.net. Доколко отразяват реалното състояние на пазара -- всеки сам да си преценява. Аз имам една забележка -- по графиката излиза, че примерно средната цена в Люлин в момента е около 865 евро за кв.м. Познати, които в момента обикалят да си търсят апартаменти в Люлин казват, че цените, които им предлагат са между 800 и 850 евро, т.е. реалните цени са около 5-8% по ниски.
  • в София цените се покачват "бавно, но славно". Интересно е какво ще стане лятото, когато пазарът позамре, а инвеститорите ще трябва да си плащат лихвите по кредите както винаги -- дали ще свалят цените?
  • в Изток графиката много "играе". Това показва, че все още пазарът там не е намерил своето равновесие;
  • по морето цените имат тенденция към спадане;
  • странно малко оферти излизат за Слънчев бряг и Златни пясъци -- наскоро четох по разни вестници, че по морето има към 20к непродадени апартаменти. Дали нарочно не се обявяват за продажба в imoti.net, за да не се срине пазара (съвсем).

Живот и здраве, отново ще публикувам графиките с натрупаните междувременно данни.
Забележка: Ако някой от imoti.net има претенции, че са нарушени авторските им права -- колеги, моля вижте си отново "Условията за ползване", първи абзац, "комерсиална цел";

Забележка 2: Ако някой (различен от imoti.net) иска да използва графиките от този постинг -- не е разрешено. Разберете се с imoti.net да ви ги предоставят. (никой да не се сърди -- не само, че си "връзвам гащите", но и определено смятам, че ако някой ще ги публикува (особено в печатната преса), то определено трябва да си отдаде заслуженото на сайта източник -- imoti.net)


Leave a Reply

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image