За ръчичките на един програмист

Публикувано / posted 2008-06-30 в категория / in category: Други
  

MX3200Мина вече малко повече от година откакто си взех новата клавиатура Logitech MX3200. Навремето бях пуснал един постинг с преглед и първи впечатления. В него се споменаваше за това, че клавиатурата си има брояч за натиснатите клавиши. Към момента на писане на този постинг той показва 4 267 072 (!). Това при положение, че май 2007, когато я взех все още работех в Up2Technology (напуснах началото октомври 2007) и съм я ползвал само вечер. Една проста сметка показва, че ако се ползва целодневно бройката лесно щеше да е надминал 5 милиона.

Ето някои впечатления (след 1 година работа) :

 • Батериите имат много по-дълъг живот от предишната ми безкабелна клавиятура Logitech Cordless (най-най-първия модел на Logitech безкабелна клавиатура и мишка).Клавиатурата издържа около година с един комплект (4бр) Duracell-ки. При мишката много зависи от това доколко се присещам да играя на игрици. За нея използвам 2 комплекта презареждаеми Varta, от най-високия клас.  Въпреки това -- свършват относително бързо по простата причина, че зареждаемите батерии са с по-ниско напрежение -- 1,2V в сравнение с 1,5+ на обикновените. Поради по-ниското напрежение се получава така, че реално в тях има още доста живец, но електрониката отчита, че напрежението е ниско (примерно като падне до 1,1) и започва да мрънка да се слагат нови батерии. Ако не играя, мишката издържа около 2 седмици. Ако изтрещя един хубав Quacke Wars -- може и само за два дена да паднат.
 • Оптичния zoom датчик на клавиатурата, който се намира най-вдясно в крайна сметка го покрих с едно черно тиксо. Вероятно може да е много полезен за дизайнери и хора, които работят с графични програми, но на мен ми скъсваше нервите в разните му там редактори за код, където променяше размера на шрифта или ми правеше скрол. Отпусне си човек ръката отстрани на клавиатурата и изведнъж отиде на майната си.
 • Потвърдиха се първоначалните ми впечатления, че комплекта клавиатура и мишка са изработени от много качествени материали -- не са мръднали на външен вид, а са били тормозени здраво (изпускания, пепел от цигари, поливания с бира, кола, сярна киселина и плазма ;-)). Отделно (и по-важно) -- твърдоста на клик на клавиатурата не се е променила -- нещо, което е най-големия проблем при евтините клавиатури. Надписите на символите също изглеждат както в деня в който я купих.

3 Responses to “За ръчичките на един програмист”

 1. Stefan says:

  Here are some of the options on the Dynamic Scroll and Zoom setup for the MX 3200

  1. You can disable the dynamic slider and the 100% hot key by pressing FN + Close.
  2. You can enable the dynamic slider and the 100% hot key by pressing FN + Doc Flip.
  3. You can enable or disable the beep sound of the dynamic slider by pressing FN + Search Pics.

 2. Огнян says:

  Thank you. That was valuable information. No duct tape on dynamic slider any more :-)

 3. Stefan says:

  Моля. Въпрос на 5 мин с гугъл -- особенно когато човек го дразни нещо…

Leave a Reply

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image